ירדן כרם – התמקדות, הקומי, Somatic Experiencing

פוטותרפיה

פוטותירפיה היא שיטה חדשה ומתחדשת לשימוש בפעולת הצילום והתמונות (תוצרי הצילום) בתהליכים טיפוליים. הטכניקות רבות- צילום בזמן המפגש הקבוצתי, התבוננות בצילומי ילדות, צילום משפחתי ו/או זוגי, ועוד. צילום משמר רגע שחולף ומזמין אותנו לשוב ולהתבונן ברגע הזה ובכל הפרטים שהיו ברגע הזה ולא הצלחנו לקלוט, כי הרגע חלף…סדרת צילומים מפגישה אותנו עם דברים שנשארו קבועים ואופייניים לנו גם בחלוף השנים, ומה הדברים שהשתנו, לאכזבתנו או לרצוננו. המפגש עם צילומים שאנחנו מצלמים מלמד אותנו מי אנחנו, מעין מראה  (mirror)

הצילומים הבאים יהיו הצילומים שיראו אם אמנם השתנינו בכיוון שרצינו, אנחנו לעצמנו או במערכות יחסים משמעותיות לנו. לעיתים אנחנו נביים סיטואציה מסויימת ונצלם אותה, על מנת לשמור לעצמנו לאן אנחנו מעוניינים להגיע…

ד"ר צביקה תורן – פסיכולוג וצלם אמנותי. מנהל שרות פסיכולוגי חינוכי. מלמד הנחיית קבוצות, טיפול בגשטאלט, פוטותירפיה במוסדות אקדמיים שונים. מנחה סדנאות בכנסים מקצועיים של פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, יועצים חינוכיים ומטפלים באמנות. מלווה בצילום מתמשך להקות מחול, בתי ספר למחול וקבוצות קונטאקט ואימפרוביזציה. בעל האתר "פסיכולוגיה וצילום" ואתר בפייסבוק לצילום אמנותי (zvika toren)  

פוטותרפיה לצלמים ולמטפלים / ד"ר צבי תורן

פוטותרפיה עוסקת בטיפול דרך תמונות. 

הפוטותרפיה פונה, בראש ובראשונה למטפלים ולצלמים. 

ד"ר צביקה תורן, מבכירי הפוטותרפיסטים בארץ ומורה בביה"ס פוקוס, כותב מה יש בצילום ככלי טיפולי (עבור המטפלים) ומה יש בפוטותרפיה ככלי שמעצים צלמים: 

פוטותירפיה למטפלים:

טיפול הוא תהליך יצירתי. הוא כולל היכרות עם המטופל/הנועץ/המודרך והתאמה של ערוצי התפיסה והתקשורת איתו. יש אנשים המרגישים בנוח עם מילים. יש אנשים שמרגישים שאין ביכולתם לבטא במילים, או שהמילים אינן מדוייקות די. לפעמים אכן תמונה שווה אלף מילים. בוודאי רצף של תמונות. פוטותירפיה היא תירפיה המציעה להעזר בצילומים, בטכניקות שונות ומגוונות, על מנת לחשוף מידע חיוני המוסווה היטב, או להרחיב את המודעות בעזרת תמונות המתעדות רגעים ומזמינות אותנו לשוב ולהתבונן ברגעים האלה ככל שנחפוץ. לעיתים תכופות תמונות מכילות מידע רב מזה שהצלם חושב שצילם. העיסוק האקטיבי בצילום, לא רק התבוננות בתמונות, נותן הזדמנות לראות דברים מזווית שונה, נותן הזדמנות לארגן את החיים לסיפור שונה, אופטימי יותר, מבטיח יותר, מעצים ומעודד, בעזרת צילום בתוך המפגשים או בין מפגשים טיפוליים.

The view depends on the point of view

פוטותירפיה לצלמים:

צלמים בחרו לעסוק בצילום כי הערוץ החזותי שלהם מפותח, והשפה הצילומית "מדברת" אליהם. פעמים רבות צלמים מתבוננים בתמונותיהם, לעיתים מרוצים מהתוצאה, לעיתים אינם מרוצים ומתקשים לומר מדוע. פוטותירפיה היא גישה המביטה בצילומים מנקודת ראות אנושית ורגשית. בלימודי פוטותירפיה מתפתחת רגישות גבוהה למידע החבוי בתמונות, לדומה והשונה ברצף של תמונות לאורך זמן, להגברת הרגישות למצלמים ולמידע שהם מוסרים על עצמם בבחירות שהם עושים מה ואיך ומתי לצלם.

על הקשר בין להיות יצירתיות, צילום, ופוטותרפיה / גלעד בנארי

כולנו יצירתיים. אומנות או לא, כולנו יצירתיים. חלקנו יצירתיים בעבודה, חלקנו בחינוך הילדים, חלקנו בצורה שבה אנו מכינים אוכל, ולפעמים אוכלים אותו. חלקנו בצורה שבה הם מתמודדים עם כישלון, או עם הצלחות. כולנו יצירתיים. לא אצל כולם היצירתיות באה לידי ביטוי בצילום, וזאת יכולת שצריך לפתח. לא כולנו יצירתיים באותו אופן, וטוב שכך – שכן זהו הבסיס למקוריות ולמגוון העצום שאומנות ממשיכה לייצר ולחדש כל הזמן.

אותה יצירתיות, אותה תכונה חמקמקה היא הבסיס שמבדל את צורת ההתבוננות שלנו, את הפיענוח שלנו למציאות שסביבנו. אם נדע להבין מה הפוטנציאל היצירתי שלנו, נכיר טוב יותר את עצמנו.

הציר הזה שעובר בין המציאות שסביבנו, הצורה הייחודית שבה אנחנו מפענחים אותה, ומה שזה אומר עלינו – זאת הפוטותרפיה. אמנם רק חלק ממנה, אבל חלק משמעותי.

פוטותרפיה נשענת על הצילומים של אחרים שאתם רואים, על אלה שאתם מצולמים בהם, ועל אלה שאתם מצלמים – ואני אשים את הזרקור (או את הפלאש) על התמונות שאתם מצלמים. לא צריך רקע וידע טכני, צריך רק מצלמה.

כמורה לצילום יצירתי, אני מתכוון לנסות ולחדד אצל כל אחד מכם את ההבנה של מה "הקודים" שמדברים אליו בצילום, ומה הפוטנציאל לאמירה ייחודית באמצעות מצלמה.
אתם לומדים את הקשר בין הנפש לצילום, והחיבור שעובר בינהם מתבצע באמצעות מצלמה. היא זאת שמעבירה את המציאות והפרשנות בין הצלם אל הצופה.

גלעד בנארי, קופירייטר עם מצלה. צלם, מורה לצילום יצירתי בבתי ספר המובילים לצילום בישראל, מלמד צילום במסגרות פוטותרפיה וצילום רגשי. מורה בביה"ס פוקוס.

התמונה, הצילום – מחייב אותנו להישיר מבט אל המציאות /ירדן כרם

כלי העבודה העיקרי והדומיננטי שלי הוא ההקשבה פנימה, לגוף, על מנת לאפשר לידע הטמון בגוף לעלות על פני השטח ולהגיע למודעות. ההקשבה פנימה הינה תהליך מרגש מאד, וראינו כי האדם יודע על עצמו יותר מכל מומחה או מטפל. הגוף אינו רק יודע על כל מצבי חיינו – יש בו את האנרגיה להניע אותנו למקום נכון יותר עבורנו. הוא המצפן לחיים טובים.

כל התהליך הזה הוא אישי ואינטימי מאד, ועם זאת – עוצמתי מאין כמוהו.  

למה אני מוסיפה לזה גם טיפול דרך צילום? – התהליך הגופני איננו מביט החוצה, אלא עוסק אך ורק במה שאני חווה מבפנים. אין בתהליך הזה דרישה להתבונן במציאות, באנשים שהיו סביבנו, במה שלבשנו, באיך שנראינו, ברגשות שהקרנו החוצה ובכלל, איפה היינו ומה עשינו ואיך הדברים נראים.

התמונה, הצילום – מחייב אותנו להישיר מבט אל המציאות.

המעבר מהדרישה להסתכל על מציאות שקפאה לרגע אחד, בתמונה – אל תהליך פנימי של עיכול והתמודדות עם הדימוי המצולם, מעשיר מאד את שני הכלים (ההתבוננות פנימה והעבודה דרך דימויים = פוטותרפיה) ובעיקר – מאפשר לנו לעשות תהליך פנימי אל מול המציאות אותה חווינו, כפי שהיא נגלית לנו בצילום.

הצילום מכיל בתוכו ידע, סודות, גילויים – התהליך של ההקשבה לגוף מאפשר לנו לפגוש את כל התכנים שעולים מהצילום, בצורה שאנו יכולים להתמודד איתה, ובצורה שמאפשרת לנו להשלים עם מה שהיה, אך לא השלמה רק מהראש או מהרגש – אלא השלמה מלאה, השלמה שמכילה את כל החלקים שלנו והשלמה שיש בה אנרגיה חדשה – האנרגיה של מה שנחסם או היה קשה אז, משתחררת ואנו מרוויחים אותה מחדש.

ולכן, פוטותרפיה ככלי להתמרה של חומרי הליבה.

צור קשר

דילוג לתוכן